Home Tempatan Wujudkan standard tadbir urus syariah

Wujudkan standard tadbir urus syariah

SHARE

Naib Canselor USIM, Prof. Datuk Dr. Musa Ahmad berkata, bagaimanapun setakat ini, belum ada sebarang standard atau kerangka kerja khusus yang boleh menjadi garis panduan atau sumber rujukan kepada pemain industri terutama dalam menerapkan tadbir urus dan jaminan syariah dalam industri kewangan Islam.

“Dalam masa sama, profesional yang terlibat dalam audit syariah juga memerlukan satu standard yang lengkap bagi tadbir urus dan jaminan syariah seperti mana kriteria dalam Laporan Standard Kewangan Antarabangsa (IFRS) dalam audit penyata kewangan dan kaedah pengurusan risiko seperti audit antarabangsa, penilaian syariah dan jaminan.

“Ini amat penting supaya dapat mewujudkan keharmonian dalam kalangan institusi berasaskan syariah terutama dalam perbankan Islam,” katanya pada Persidangan Tadbir Urus dan Jaminan Syariah PNB-Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) di sini hari ini.

Persidangan itu dirasmikan Pengerusi Kumpulan Permodalan Nasional Berhad, Tan Sri Abdul Wahid Omar. Yang turut hadir, Ketua Pegawai Maybank Islamic Berhad, Datuk Mohamed Rafique Merican Mohd. Wahiduddin Merican.

Persidangan tersebut adalah kerjasama antara Fakulti Ekonomi dan Muamalat USIM, PNB dan Maybank Islamic bertujuan membangunkan satu standard tadbir urus dan jaminan syariah bagi memenuhi kepentingan pematuhan syariah.

Sila klik di sini untuk bacaan lanjut.

UTUSAN ONLINE

Comments