Home Tempatan Wanita Melayu Selalu Berzina, Budaya Melayu Sebelum Salafisme — Maryam Lee

Wanita Melayu Selalu Berzina, Budaya Melayu Sebelum Salafisme — Maryam Lee

SHARE

Kuala Lumpur: Aktivis gerakan feminisme tempatan, Maryam Lee seolah-olah mendakwa wanita Melayu, sama seperti wanita Asia yang lain, adalah sentiasa terbuka untuk melakukan aktiviti zina, bersama pasangan yang pelbagai sebelum Salafisme meresap ke dalam kebudayaan Melayu.

Pemikiran Salafisme meresap masuk ke tanah air ini cuma dalam tempoh terdekat ini sahaja memandangkan pemikiran ini hanya mula muncul di sini awal abad ke-20, dipelopori oleh gerakan Kaum Muda.

Dakwaan tulang belakang Projek Dialog ini seolah-olah memberi maksud bahawa adalah menjadi budaya bagi wanita Melayu-Islam yang hanya memegang kepada amalan agama dan adat Melayu sebelum abad ke-20 untuk berzina dengan pelbagai pasangan seks.

Maryam Lee berkata, “Hahaha. Orang Asia ada tradisi yang lama berkenaan sifat mesra-seks dan erotika! Dalam budaya Melayu sendiri sebelum kedatangan Salafisme wanita Melayu sudah pun sentiasa bersikap amat seksual secara terbuka bersama pasangan seks mereka yang pelbagai di luar perkahwinan, sayang.”

Dakwaan Maryam Lee ini adalah untuk menjawab kritikan di media sosial yang mempersoalkan konsep feminisme yang dibawa olehnya, yang kononnya berdasarkan budaya Nusantara dan bukannya terpengaruh dengan falsafah Barat.

Pendukung kempen #UndiRosak tersebut sebelum ini pernah dipaksa bertelanjang bulat untuk diperiksa bahagian sulitnya oleh pihak imigresen Indonesia yang curiga dengan motif kedatangannya ke negara tersebut gara-gara beberapa kondom yang ditemui dalam bagasi beliau sedangkan beliau masih lagi bujang.

Comments