Home Tempatan ‘Tuhan Getaran’, Netizen Mengamuk Hentam Siti Kasim, Tanya Mana Jakim & Jabatan...

‘Tuhan Getaran’, Netizen Mengamuk Hentam Siti Kasim, Tanya Mana Jakim & Jabatan Agama?

SHARE

Siti Kasim tokoh kontroversi yang sering mendapat perhatian media dan netizen kebelakangan ini telah dikritik oleh netizen dengan hebat melalui komen-komen terhadap sebuah artikel yang bertajuk ‘Melalui Getaran Kita Menghasilkan Tuhan – Siti Kasim mendapat lebih 700 komen dan 46 ribu ‘likes’, ramai yang mengkritik keras pandangan tokoh kontroversial tersebut.

Pengguna akaun facebook ‘Mohd Alfitri’ menulis “Lagi 1 Siti lupa, ‘laisa kamithlihi syai un’. Sekali kita menyamakan atau menyerupajan Tuhan dgn ciptaannya (contohnya getaran), nyata kita sudah silap. Siti kena perhatikan basics supaya tidak diceroboh. Once basic dilanggar, semua jadi roboh…”

‘Intan Dyana Fishal’ pula menulis “Woman. You’re plain stupid, over obsessive and damn psychotic. What an insult to people who actually seek truth and knowledge every single second of their life. Get help a.s.a.p., before you go down further in the shitehole.”

‘Mohd Hezery Bin Hussin’ menulis “Kata Imam Syafie, “Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu”. Siti Kasim ni termasuk dlm golongan jahil lagi bodoh sombong”

‘Firdaurs Abdullah’ menulis “Orang mcm ni la dikatakan penghasut sebenar-benarnya, yg menyemai perasaan benci, tidak bertoleransi, berpotensi merosakkan keharmonian kaum & agama secara terang-terangan. Tpi JAKIM & KDN tk de plak nk sumbat minah ni dlm SOSMA ke..ISA ke atau seangkatan dengannya.”

Ramai yang mempersoalkan kenapa seperti tiada tindakan diambil oleh pihak berkuasa seperti JAKIM dan Jabatan Agama contohnya.

‘NorAzmi Van Truong’ bertanya “Where is ulamak to respon this.”

‘Pkjang Wmat’ pula berkomentari “Malang sungguh kita pihak berwajib masih dok buat pekak dn bisu….cukup x guna..lps ni klau nk pangkah pilihlah dlu”

‘Zakaria Ibrahim’ juga berharap yang sama “Harap ada pegawai dr jab agama spt mufti pangggil this people utk betulkan akidah if dia ni ngaku muslimah”

‘Suhibbul Fata AS’ menulis “Kenyataan dia jelas bertentangan dengan Surah Al Ikhlas. Jangan menyamar menggunakan nama Muslim. JAKIM mesti siasat ajaran sesat ini.”

‘Sutan Ferry Syafrizal Athar’  meletakkan komen berikut “Majlis agama islam dan perundangan negara kena banned org2 mcm nie..Mcm ayah pin kerajaan langit. kerana melayu yang menyesatkan orang lain… kalau agama lain bercakap untuk agama mereka itu pegangan masing2.. ini orang melayu agama islam bercakap mcm tak ada ilmu, iman dan amal. Patut bukan agama islam org mcm tu.. patut free thinker. Jgn bertopengkan islam.”

Namun ramai juga yang mendoakan yang baik-baik terhadap Siti Kasim dan menyuruh yang lain juga berbuat perkara yang sama.

‘Shahimi Yusoff’ “Sebaiknya pihak tertentu buat siasatan tentang Siti Kassim ni seperti Jakim. Agar jangan dia mempengaruhi lebih ramai anak2 muda kita. Marilah kita menadah tangan kepada Allah agar menunjukkan jalan yg benar (baik/buruk) kepada beliau. Aamiin. Allahhuakhbar.”

‘Aini Yahya’ komen “MasyaAllah.miga mendapat hidayah”

‘Aziz Abdul Rahman’ berdoa “Ya Allah berikanlah Siti Kassim ini taufiq dan hidayah mu sesungguhnya dia adalah hamba mu yg sangat jahil. Amin….”

‘Azlan Md Noor’ juga mendoakan yang sama “Semoga Allah memberi petunjuk untuknya. Jalan yang ia lalui mungkin sudah terlalu tersimpang siur,menyebabkan fikirannya menjadi keliru. Agama ini bukan boleh difikir dengan logik akal. Kerana itu perlu ilmu. Cukuplah sedikit hanya untuk diri kita supaya tidak sesat dan menyesatkan pulak. Dari cara penampilan, kekadang menghasilkan watak siapa kita.Dari lidah pula menjerumuskan kita kepada bahaya….dunia dan akhirat.”

Kita harap pihak berkuasa seperti Jabatan Agama Islam dan PDRM khasnya dapat melakukan siasatan terhadap kenyataan melampau yang dibuat oleh tokoh wanita tersebut yang jelas telah menimbulkan keresahan awam. Semoga kejadian yang tidak diingini dapat dikekang.

Comments