Home Tempatan Tuhan Dari Getaran, Farouk A Peru Pertahan Siti Kasim

Tuhan Dari Getaran, Farouk A Peru Pertahan Siti Kasim

SHARE

PUTRAJAYA : Penulis dan aktivis aliran Wujudiyah, Farouk Peru mendakwa umat Islam tidak dididik untuk menghadapi soalan konsep ketuhanan versi Siti Kasim. Ini kerana berita yang heboh di media sosial minggu lalu tidak dapat dijawab secara ilmiah oleh seorang pun.

Menurut kenyataannya di dalam portal Free Malaysia Today, hal ini berlaku atas kegagalan sistem pendidikan Islam sejak zaman berzaman di mana kepercayaan individu tentang Islam hanya ditanam melalui hafalan sahaja dan tidak diajar menangani soalan sebegini.

“Mereka hanya diberi sifat 20 dan disuruh menghafal sifat tersebut”, tambah Farouk.

Farouk Peru yang juga pernah menimbulkan kontroversi sebelum ini dengan mencadangkan supaya solat Jumaat diubah kepada hari Sabtu di United Kingdom, menyifatkan kritikan terhadap kenyataan Tuhan dihasilkan getaran oleh Siti Kasim baru-baru ini, berlaku atas kedangkalan umat Islam di Malaysia itu sendiri. Beliau juga menyatakan, seharusnya perkara tersebut boleh dibincangkan dengan baik.

“Sejak dari kecil, orang Melayu Islam diberitahu mereka sudah dijanjikan tempat di syurga kerana beriktikad dengan cara yang betul. Ulama mereka merumuskan akidah yang terbaik dan mereka tidak perlu lagi bertungkus-lumus menyusahkan diri untuk memikirkan soalan-soalan ini.”

“Inilah yang membawa kepada ketaksuban, sebenarnya. Jadi apabila kita meningkat dewasa dengan mentaliti ini dan kita tiba-tiba berdepan dengan soalan yang mencabar iktikad kita yang sudah lama tertanam, maka emosi kita akan diapi-apikan dan kita akan memberi respon yang amat negatif,” katanya.

Farouk Peru mendakwa golongan ilmuwan pertama dalam sejarah Islam adalah Muktazilah yang mementingkan penggunaan akal dalam  agama.

Beliau berkata,” Mereka (Muktazilah) tidak gentar berhadapan dengan soalan yang susah kerana mereka percaya yang wahyu dan akal adalah selari. Mereka menterjemah dan memberi komentar kepada kitab warisan falsafah Yunani. Boleh dikatakan mereka adalah umat Islam yang menjadi penyelamat kepada warisan ini,” katanya.

Menurut beliau lagi, kepincangan ini berlaku hasil dari identiti yang tidak didasari oleh iman tetapi atas dasar puak semata.

“Layanan yang amat buruk yang diberikan kepada Siti Kasim melondehkan kedangkalan umat Islam di Malaysia”, ujar Farouk.

Farouk Peru membuat kesimpulan bahawa, kritikan demi kritikan yang dibuat umat Islam ke atas kenyataan Siti Kasim menurutnya lagi, adalah berpunca dari semua kepincangan ini. Umat Islam kini tidak mewarisi keimanan generasi lampau, justeru itu, apa yang diwarisi oleh umat Islam ialah identiti yang diwarisi bukan dari iman tetapi daripada puak.

Comments