Home Tempatan Tadbir urus syariah pertama di dunia

Tadbir urus syariah pertama di dunia

SHARE
Sekadar Gambar Hiasan

Inisiatif baharu kerajaan memperkenalkan Kompleks Islam Putrajaya (KIP) dan dokumen Garis Panduan Umum Tadbir Urus Berteraskan Syariah (GTUs) menunjukkan komitmen jitu memastikan agenda memartabatkan Islam bergerak secara progresif.

KIP dan GTUs yang juga cetusan aspirasi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, adalah kesinambungan daripada pelaksanaan Indeks Syariah Malaysia (ISM) yang berfungsi untuk mengukur sejauh mana institusi, dasar dan polisi kerajaan benar-benar memenuhi tuntutan syarak.

Perasmian KIP dan GTUs pada 18 Julai ini yang akan disempurnakan oleh Perdana Menteri memberi nilai tambah kepada pengurusan mengikut prinsip syariah sekali gus mewujudkan budaya kerja bersifat harmonis selari kehendak Islam.

Ia secara tidak langsung menjadikan Malaysia sebagai ikon pentadbiran Islam dan terus menarik perhatian dunia sebagai model atau acuan terbaik dalam pembangunan serta agenda memperkasa ummah di peringkat antarabangsa.

Bangunan KIP yang terletak di Presint 3, Putrajaya, dibangunkan sejajar kedudukan Islam dalam Perlembagaan Persekutuan dan kedudukan Putrajaya sebagai pusat pentadbiran negara.

Mercu tanda Islam Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki berkata, jika dahulu Kompleks Pusat Islam Kuala Lumpur dikira sebagai mercu tanda agensi Islam, kini KIP menjadi lambang pembangunan Islam moden yang berteknologi tinggi.

Beliau berkata, pembangunan KIP menjadikan Malaysia sebagai model negara Islam secara menyeluruh, baik daripada aspek ekonomi, prasarana dan pendidikan.

“Kita mempunyai banyak institusi agama di peringkat persekutuan yang menjadi ikon atau model kepada dunia kerana tidak banyak negara yang kerajaannya bertanggungjawab penuh dalam agenda memartabatkan Islam.

“Atas dasar itu, kita perlu memastikan setiap institusi atau agensi agama diuruskan dengan baik mengikut konsep tadbir urus Islam. Sudah tentu masyarakat ingin institusi agama mengamalkan nilai lebih baik kerana tanggungjawabnya membabitkan dimensi besar, lebih bermakna ia satu tuntutan agama dan amanah Allah SWT,” katanya.

KIP menempatkan 13 agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri termasuk Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia (JKSM), Jabatan Wakaf, Zakat dan Haji (JAWHAR), Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Yayasan Dakwah Islam Malaysia (YaDIM) dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Berita Harian

 

Comments