Home Tempatan Surat ‘rasis’ tuduh himpunan ICERD ekstrem

Surat ‘rasis’ tuduh himpunan ICERD ekstrem

SHARE

KUALA LUMPUR 8 Dis. – Sepucuk surat yang diedarkan kepada penduduk di Residensi M Ampang kelmarin menjadi tular di laman Facebook hari ini selepas didapati menuduh peserta #DaulatHimpunan812 yang menolak ratifikasi Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD) sebagai ekstrem.

Menerusi surat yang dikeluarkan oleh Badan Pengurusan Bersama residensi tersebut, pihaknya memaklumkan pejabat tidak beroperasi hari ini disebabkan himpunan tersebut dan menasihatkan penduduk untuk menghabiskan masa di rumah.

Malah, kandungan surat itu juga menuduh kononnya akan berlaku perlanggaran undang-undang oleh peserta perhimpunan dan seramai 120 peguam telah bersiap sedia di kawasan tersebut.

Lebih mengejutkan apabila isi kandungan surat itu mendakwa kononnya peserta perhimpunan dijangka dihadiri seramai 50,000 hingga 500,000 orang daripada kumpulan Melayu ekstrem iaitu Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang telah memberi ancaman rusuhan pada 2 Disember lalu.

Untuk berita penuh sila klik di sini

UTUSAN ONLINE

Comments