Home Tempatan Serangan rejim Assad: 190 orang awam maut dalam tempoh 3 hari

Serangan rejim Assad: 190 orang awam maut dalam tempoh 3 hari

SHARE

DAMSYIK, 5 Jamadilakhir 1439H, Rabu –  Pengeboman bertalu-talu yang dilancarkan rejim Bashar al-Assad, di bahagian Ghouta Timur berhampiran Damsyik sejak Ahad lalu, membunuh 190 orang awam dan ratusan yang lain cedera.

Reuters melaporkan, kira-kira 127 orang maut dalam serangan udara dan roket pada Isnin, manakala terbaharu semalam, sekurang-kurangnya 44 orang awam terbunuh, iaitu kematian tertinggi dalam sehari sejak tiga tahun.

Jumlah kematian orang awam dikhuatiri terus meningkat apabila pasukan tentera rejim Assad dijangka memasuki kawasan utara Afrin yang dikawal militan Kurdish selepas lebih sebulan pertempuran dengan Turki.

Dalam masa sama, serangan udara berterusan tanpa henti bersama bedilan roket dan meriam ke beberapa kawasan di Ghouta timur.

Pemantau Hak Asasi Manusia Syria mengesahkan, serangan yang bermula sejak Ahad lalu turut menyaksikan sekurang-kurangnya 39 kanak-kanak maut manakala lebih 850 lain cedera.

Ghouta Timur adalah kubu terakhir kumpulan pembangkang di Damsyik dan Presiden Syria, Bashar al-Assad telah mengerahkan tenteranya dalam usaha bersepadu untuk merampas semula kawasan berkenaan.

Sila klik di sini untuk bacaan lanjut.

Comments