Home Tempatan Sekat ekstremisme, liberallisme dari masuki masjid, surau

Sekat ekstremisme, liberallisme dari masuki masjid, surau

SHARE

Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah mengingatkan pegawai-pegawai agama di masjid dan surau di negeri itu supaya tidak bersekongkol mengajak orang ramai terbabit dengan kegiatan ekstremis atau liberalisme.

Baginda turut bertitah agar imam dan pegawai agama Selangor sentiasa mempertahankan kesucian ajaran Islam.

“Beta pernah dimaklumkan bahawa terdapat golongan tertentu di kalangan umat Islam yang telah terpesong dengan ajaran Islam sebenar sehingga menganggap pembunuhan yang dilakukan terhadap sesama manusia adalah satu jihad yang dituntut oleh Allah.

“Fahaman dan ikutan sebegini amat berbahaya jika dibiarkan menular di kalangan umat Islam kerana boleh menyebabkan pembunuhan sesama umat Islam dan perpecahan umat Islam seperti yang berlaku di beberapa buah negara Teluk kebelakangan ini.

“Oleh itu, beta mahu imam-imam dan pegawai-pegawai agama sentiasa memantau kegiatan ekstremis ini agar ianya tidak berlaku dan bertapak di negeri Selangor,” titahnya.

Sultan Sharafuddin bertitah demikian ketika majlis istiadat pengurniaan watikah pelantikan anggota Majlis Agama Islam Selangor bagi sesi 2018 hingga 2020 di Istana Alam Shah, Klang hari ini.

Sila klik di sini untuk bacaan lanjut.

Comments