Home Tempatan Rogol anak: Bapa dihukum penjara 80 tahun, 24 sebatan

Rogol anak: Bapa dihukum penjara 80 tahun, 24 sebatan

SHARE

Seorang pekerja am dijatuhkan hukuman penjara 80 tahun dan 24 sebatan oleh Mahkamah Sesyen di Kuching semalam selepas mengaku bersalah terhadap empat pertuduhan merogol anak kandungnya sejak tiga tahun lalu.

Hakim Dayang Ellyn Narissa Abang Ahmad menjatuhkan hukuman itu selepas tertuduh berusia 40 tahun mengaku bersalah terhadap pertuduhan mengikut Seksyen 376 (B) Kanun Keseksaan yang boleh membawa hukuman penjara antara 10 hingga 30 tahun dan enam sebatan bagi setiap pertuduhan.

Tertuduh, yang tidak diwakili peguam, hanya mengangguk kepalanya ketika keputusan dibacakan kepadanya, dan hakim memutuskan supaya hukuman dijalankan secara berasingan.

Berdasarkan fakta kes, tertuduh didakwa melakukan perbuatan terkutuk terhadap anak perempuannya sebanyak empat kali dalam tempoh tiga tahun lepas, bermula sejak Mac 2015 ketika mangsa itu berusia 14 tahun di sebuah rumah di Padawan, kira-kira 65 km dari Kuching.

Mangsa juga dibawa oleh bapanya ke farmasi dan dipaksa makan pil pencegahan kehamilan selepas dirogol, dan selepas tidak tahan dengan keadaan tersebut, mangsa bertindak memberitahu ibunya mengenai perlakuan bapanya itu melalui aplikasi WeChat.

Tertuduh ditahan beberapa bulan lalu, selepas ibu manga membuat laporan polis.

Terdahulu, tertuduh, yang menundukkan muka sepanjang prosiding berlangsung, memohon mahkamah meringankan hukuman atas alasan dia harus menjaga tiga anak perempuan dan seorang lelaki, termasuk mangsa.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Haresh Prakash memohon mahkamah menjatuhkan hukuman setimpal kerana perbuatan tertuduh menyebabkan mangsa trauma.

Sila klik di sini untuk bacaan lanjut.

Comments