Home Tempatan Pelantikan Tommy Thomas Dan Peranan Agong

Pelantikan Tommy Thomas Dan Peranan Agong

SHARE

DI SISI undang-undang, pelantikan Tommy Thomas sebagai Peguam Negara itu sah. Sama ada beliau sesuai atau tidak adalah perkara lain. Pihak kerajaan telah memberi alasan-alasan mengapa beliau paling sesuai dilantik ke jawatan itu. Pihak yang tidak bersetuju juga telah memberi alasan-alasan mengapa beliau tidak sesuai. Biar apa pun, ia telah menjadi kenyataan.

Maka, saya tidak akan berhujah mengenainya. Sebaliknya saya akan menunggu dan melihat apa yang akan dilakukannya dalam isu-isu tertentu dan, jika didapati perlu, mengulasnya malah menyokongnya atau menentangnya.

Dalam rencana ini saya cuma hendak mencerahkan bahawa, jika saya ulangi, jika kita tidak bersetuju dengan pelantikan itu, siapa yang patut kita persalahkan, supaya kita tidak membuat kesilapan menyalahkan pihak yang tidak sepatutnya dipersalahkan.

Ini kerana saya dapati kebanyakan orang, khususnya orang Melayu yang tidak bersetuju dengan pelantikan itu, pertama sekali membuat kesilapan mengharapkan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja untuk tidak bersetuju dan seterusnya mengharapkan Yang di-Pertuan Agong untuk tidak melantiknya.

Apabila apa yang mereka harapkan itu tidak berlaku dan Yang di-Pertuan Agong melantiknya, maka Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja dipersalahkan.

Sebaliknya, mereka seolah-olah menerima apa yang dilakukan oleh kerajaan (orang politik) itu dan meletakkan harapan kepada Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja untuk menghalangnya? Jika itulah keadaannya, maka mereka telah tidak mempertanggungjawabkan pihak yang sepatutnya dipertanggungjawabkan dan mengharapkan pihak yang tidak mempunyai kuasa untuk melaksanakan kuasanya. Mereka silap dalam kedua-duanya.

Untuk berita penuh sila klik di sini

UTUSAN ONLINE

Comments