Home Tempatan Pelajar tahfiz menang pingat emas Pertandingan Matematik Dunia

Pelajar tahfiz menang pingat emas Pertandingan Matematik Dunia

Jad Haris menjuarai Level 4, manakala Najmi Asyraf pula memenangi kategori Level 2 bagi pertandingan yang menggunapakai Kaedah Matematik Sakamoto dari Jepun

SHARE

Di sebalik kontroversi negatif sekolah tahfiz baru-baru ini, seorang pelajar sekolah aliran itu berjaya membuktikan kemampuannya menjuarai pertandingan matematik.

Jad Haris Sabaruddin, 12, dari Maahad Tahfiz Tun Abdul Rahman Yakub (MATTARY) dan Najmi Asyraf Abdul Halim, 10, dari Sekolah Kebangsaan Agama Datuk Haji Abdul Kadir Hasan di Sarawak memenangi pingat emas dalam Pertandingan Matematik Dunia (WMC2017) yang berlangsung di Manila, Filipina.
Jad Haris menjuarai Level 4, manakala Najmi Asyraf pula memenangi kategori Level 2 bagi pertandingan yang menggunapakai Kaedah Matematik Sakamoto dari Jepun, satu-satunya Pusat Pembelajaran Sakamoto di negara ini terletak di Kuching.

Seramai 24 murid sekolah rendah dari Sarawak dipilih mewakili negara dan menurut laporan Utusan Borneo, kebanyakan mereka memperoleh pingat perak dan gangsa.

najmi-jad-2

Kaedah Matematik Sakamoto ini melibatkan ilmu menganalisis masalah, menentukan fakta daripada persoalan dan memegang hubungan data antara satu sama lain.

Murid yang mengambil bahagian perlu menyusun dan mengaitkan maklumat secara sistematik dalam bentuk jadual dan menterjemah maklumat itu dalam dalam gambar rajah linear.

Gambar rajah linear itu akan digunakan untuk memahami logik pengiraan untuk langkah seterusnya dan persamaan dijana dengan pengiraan akhir.

Jad Haris dalam satu temubual berkata, kemenangannya adalah hasil usaha, pengorbanan berterusan serta sokongan ibu bapanya.

Free Malaysia Today

Comments