Home Tempatan Orang-Orang Islam Malaysia Tak Faham ‘Basmallah’ – Christi Hon

Orang-Orang Islam Malaysia Tak Faham ‘Basmallah’ – Christi Hon

SHARE

Kuala Lumpur: Seorang aktivis Kristian tempatan, Christi Hon Kah Seong berpandangan bahawa orang-orang Islam di Malaysia tidak faham maksud sebenar ucapan ‘Bismillah Ar Rahman Ar Rahim’ yang sering diucapkan oleh orang-orang Islam sendiri.

Tambahnya lagi jika orang-orang Islam benar-benar faham maksud sebenar basmallah, tentunya kita semua akan menikmati “a very nice country here”. Dan sememangnya tidak ada alasan untuk tidak faham “these two words. No excuse at all. Apatah lagi orang-orang Islam sudah diingatkan dengan basmallah pada permulaan setiap 113 Surah.

“If only the Muslim would understand ‘Bismillah Ar Rahman Ar Rahim’, it just means in the name of Allah Most Gracious, Most Merciful. Just now, I heard another speaker uses in another word. This the JAKIM’s version, if the Muslims can understand the word most gracious most merciful we will have a very nice country here.”

Hal ini disuarakan beliau pada satu forum yang dianjurkan oleh Islamic Renaissance Front (IRF), Mei lepas di Kuala Lumpur.

Namun beliau tidak pula memperjelaskan apa yang beliau maksudkan dengan “JAKIM’s version”?

Comments