Home Tempatan Membudayakan acuan kebangsaan

Membudayakan acuan kebangsaan

SHARE

TAHUN ini genap 55 tahun pembentukan Malaysia. Sekalung penghargaan buat setiap warganegara Malaysia yang menabur bakti dalam memastikan pembentukan negara ini masih berkekalan dengan aman. Pe­nyatuan ini hanya dimungkinkan oleh daya usaha pejuang negara yang memandang kekuatan dalam kesatuan.

Kesatuan ini adalah seperti yang diasaskan melalui Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). Melalui Artikel 1 MA63, de­ngan jelas memaktubkan: “Koloni Borneo Utara, Sarawak dan Singapura hendaklah bersekutu dengan Negeri-ne­geri Persekutuan sedia ada sebagai negeri Sabah, Sarawak dan Singapura mengikut instrumen perlembagaan yang dilampirkan kepada perjanjian ini dan selepas itu Persekutuan disebut sebagai ‘Malaysia’.”

Sebagaimana kebiasaan sebarang perjanjian, terma yang termeterai adalah berdasarkan hubungan timbal-balik dan kesepakatan yang menjadi pengikat pihak-pihak yang bersetuju memeterai perjanjian. Maka sebarang apa yang ada dalam terma-terma MA63 haruslah dihormati oleh semua warganegara Malaysia.

Untuk berita penuh sila klik di sini

UTUSAN ONLINE

Comments