Home Tempatan Masjid Al-Wosto kebanggaan penduduk

Masjid Al-Wosto kebanggaan penduduk

SHARE
Ahmad Fuad Alias menunjukkan replika hasil, sijil dan medal selaku juara Program Masjid Gemilang Pahang (PMGP) 2016 yang diletakkan di hadapan Masjid Al-Wosto di Kampung Tanjung Besar Paya Pulai, Temerloh, Pahang, baru-baru ini.

TEMERLOH 24 Feb. – Kejayaan Masjid Al-Wosto di Kampung Tanjung Besar Paya Pulai di sini menjuarai Program Masjid Gemilang Pahang (PMGP) 2016 membanggakan ahli kariah dan penduduk daerah ini.

Pengerusi Jawatankuasa Masjid Al-Wosto, Ahmad Fuad Alias berkata, pengiktirafan itu menjadi pendorong kepada kariah masjid untuk terus memakmurkan rumah ibadah itu sebagai pusat ekonomi, koperasi, ukhwah dan platform mengukuhkan perpaduan.

Katanya, Masjid Al-Wosto diberi peluang menyertai PMGP 2016 mewakili daerah ini yang bermatlamat memberi pengiktirafan kepada masjid-masjid di negeri ini.

“Program tahunan anjuran kerajaan negeri dan Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) ini melibatkan beberapa kategori seperti pengimarahan, pengurusan, penarafan tiga atau empat bintang dan lain-lain.

“Masjid Al-Wosto bersaing dengan 13 buah masjid yang mewakili semua daerah dalam negeri ini,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Menurut Ahmad Fuad, kecemerlangan Masjid Al-Wosto dinilai daripada kriteria kejayaan jawatankuasanya mentadbir urus masjid, persekitaran, perpaduan, pembangunan dan prasarana.

Katanya, elemen lain yang dinilai adalah program pengimarahan masjid bersama ko­muniti dan menjalinkan hu­bung­an harmoni menjurus ke­pada memakmurkan masjid.

“Ia adalah selaras dengan matlamat PMGP untuk memperkasakan institusi masjid yang menjadi nadi penggerak dengan memaksimumkan penggunaannya secara kreatif dan inovatif,” ujarnya.

utusan online

Comments