Home Antarabangsa Malaysia yakin dengan pendekatan kesederhanaan perangi keganasan

Malaysia yakin dengan pendekatan kesederhanaan perangi keganasan

SHARE
Datuk Seri Anifah Aman

JAKARTA 6 Mac – Malaysia percaya kesederhanaan adalah pendekatan penting yang merangkumi semua aspek untuk membanteras peningkatan pelbagai bentuk ekstremisme termasuk keganasan, kata Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman hari ini.

Beliau berkata, dengan mengamalkan pendekatan ini akan membolehkan dunia merapatkan jurang perbezaan dan menyelesaikan pertikaian secara aman kerana kesederhanaan menekankan kepada saling menghormati, persefahaman, toleransi dan keterangkuman.

“Malaysia turut menyokong Deklarasi Mencegah dan Membanteras Keganasan serta Ekstremisme, memandangkan keganasan merupakan ancaman serius terhadap keamanan dan keselamatan serantau dan antarabangsa, katanya pada Mesyuarat Majlis Menteri-menteri Persatuan Lingkaran Pasifik Lautan Hindi (IORA) di sini hari ini.

Anifah dan para pegawai kanan kementerian luar menghadiri mesyuarat peringkat menteri utuk Sidang Kemuncak IORA yang bermula hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dijadual menyampaikan pernyataan Malaysia semasa sesi perbahasan pada sidang kemuncak esok. – BERNAMA

utusan online

 

Comments