Home Tempatan Malaysia Ekonomi Bull’s Market Paling Lama Di Dunia – Bloomberg

Malaysia Ekonomi Bull’s Market Paling Lama Di Dunia – Bloomberg

SHARE

Kuala Lumpur: Malaysia adalah sebuah ekonomi bull’s market yang paling lama dan berjaya di dunia menurut sebuah laporan yang dikeluarkan oleh agensi berita antarabangsa Bloomberg yang menjadi rujukan pakar-pakar ekonomi daripada seluruh dunia.

Bull’s Market adalah keadaan pasaran di mana harga pasaran saham sedang meningkat dan diunjurkan akan berterusan meningkat. Ianya lazimnya dikaitkan dengan optimisme, keyakinan pelabur dan jangkaan bahawa keputusan positif akan berterusan.

Berlawanan dengan Bull’s Market ialah Bear’s Market yang mana harga pasaran rata-rata akan jatuh. Bull akan menanduk dua tanduknya tinggi ke langit. Bear akan menjilat dua kukunya di bumi.

Antara lain laporan Bloomsberg tersebut menulis, Barisan Nasional telah memerintah sejak 1957 lagi dan jika ia berjaya mempertahankan pemerintahan sedia ada, ianya akan membantu Malaysia dalam menjadikannya negara maju dan memperbaiki sistem kewangannya.

Beberapa tokoh pembangkang asyik mengadu domba, menakut-nakutkan rakyat Malaysia kononnya Malaysia adalah sebuah ‘Failed State’.

Comments