Home Tempatan Mahamad Naser Disa: Islam Bukan Sekadar Agama Rasmi Malaysia

Mahamad Naser Disa: Islam Bukan Sekadar Agama Rasmi Malaysia

SHARE

Putrajaya: “Islam bukan sekadar agama rasmi negara”, ujar Dato’ Prof. Mahamad Naser Bin Disa. Menurut beliau, ini adalah kerana Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan jelas menyatakan bahawa “Islam adalah agama bagi Persekutuan”, tidak ada perkataan rasmi di situ. Jarang rakyat Malaysia mengetahui asas Perlembagaan Persekutuan, walaupun ini adalah dokumen yang menjadi asas kepada penubuhan negara kita Malaysia.

“Bahkan kewujudan istilah ‘rasmi’ akan melemahkan kedudukan Islam di dalam negara”, tegas beliau.

Menurut beliau, jika Islam itu agama rasmi, maka ianya terbatas kepada upacara keagamaan semata-mata dan Islam tidak boleh mencampuri urusan pentadbiran negara. Di Malaysia, Yang di-Pertuan Agong, wajib mengangkat sumpat berdasarkan Perkara 37 Perlembagaan Persekutuan, yang berbunyi “Wallahi, Wabillahi, Watallahi…”.

Tidak mungkin YDPA mengangkat sumpah dengan nama Allah sekiranya Malaysia adalah sebuah negara sekular dimana Islam hanya sekadar agama rasmi.

Keadaan pada waktu ini sungguh berbeza, memandangkan Perlembagaan itu sendiri yang memartabatkan Islam, maka tidak mungkin Islam sekadar agama rasmi.

Kata-kata “Malaysia negara sekular” adalah benar sekiranya Islam adalah agama rasmi negara, akan tetapi Islam bukan agama rasmi, Islam adalah agama bagi Persekutuan. Ianya dua kata-kata yang sangat berbeza dan mempunyai implikasi yang sangat besar.

Mereka yang menyatakan “Islam adalah agama rasmi”, nyata tidak menghayati Perlembagaan Persekutuan. Bukan itu sahaja, Perkara 3(4) juga menyatakan bahawa “Tiada apa-apa di dalam peruntukan ini yang dikurangkan oleh mana-mana bahagian lain di dalam Perlembagaan Persekutuan”, ujarnya lagi.

Ditanya jika terdapat sebab-sebab mengapa ada pihak yang sentiasa memperjuangkan “Islam sebagai agama rasmi”, Dato’ Prof. Mahamad Naser menjawab, “Sudah tentu ada, kerana ingin melemahkan Islam, dan seterusnya bila Islam sudah lemah, mereka bebas melakukan apa sahaja termasuk membawa masuk orang Islam ke agama-agama lain”.

Berkenaan buku-buku teks sekolah yang sering menggunakan ungkapan “agama rasmi”, beliau berkata, “Itu adalah kesalahan yang ada pada buku-buku tersebut dan perlu diperbetulkan. Sekiranya tidak diperbetulkan, maka rakyat Malaysia akan sentiasa meletakkan Islam pada satu posisi yang rendah termasuk orang Islam”.

Ketika ditanya soalan apakah yang patut dilakukan demi mengubah persepsi ini, beliau menjawab, “Kerajaan harus memainkan peranan memperbetulkan kesilapan ini di semua dokumen-dokumen yang wujud termasuk, buku teks sekolah, surat-surat rasmi, dan lain-lain media yang mungkin digunakan”.

Comments