Home Tempatan KPI Malaysia diiktiraf dunia

KPI Malaysia diiktiraf dunia

SHARE

MENTERI di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Azalina Othman Said pada Rabu minggu lalu menjelaskan KPI yang digunakan di Malaysia diiktiraf Bank Dunia dan mencadangkan negara lain turut mengambil contoh Malaysia sebagai panduan dalam menangani masalah kes-kes tertunggak.

Azalina berkata, beliau juga telah menyuarakan kerisauan berkaitan mahkamah meletakkan keutamaan mengejar KPI lantas menjurus kepada situasi justice hurried, justice denied.

“Salah satu inisiatif untuk memperkasa kecemerlangan Badan Kehakiman Malaysia ialah KPI. Untuk Mahkamah Persekutuan dan Mahkamah Rayuan, tempoh penyelesaian bagi kes jenayah dan sivil ditetapkan antara tiga hingga 12 bulan dari tarikh pendaftaran kes.

“Manakala bagi penyelesaian kes jenayah dan sivil di mahkamah tinggi tempoh penyelesaian ditetapkan antara sembilan bulan hingga 12 bulan dari tarikh pendaftaran kes iaitu bergantung kepada jenis kes.

“Bagi mahkamah rendah pula iaitu mahkamah sesyen dan mahkamah majistret tempoh penyelesaian kes jenayah ialah 12 bulan dan bagi kes sivil ialah antara tiga bulan hingga sembilan bulan,” katanya.

Katanya lagi, kebanyakan keputusan kes di Mahkamah Persekutuan dan Mahkamah Rayuan akan diberikan serta-merta kecuali bagi kes-kes yang melibatkan isu undang-undang yang rumit danmemerlukan masa lebih panjang untuk hakim membuat penelitian undang-undang dengan lebih mendalam.

Sila klik di sini untuk bacaan lanjut.

Sinar Online

Comments