Home Tempatan Kopi durian lalok: ‘Ini mungkin kerja sindiket’ – Subramaniam

Kopi durian lalok: ‘Ini mungkin kerja sindiket’ – Subramaniam

SHARE

GEORGE TOWN: Kementerian Kesihatan menasihatkan orang ramai supaya tidak menerima pemberian paket minuman  yang diberi secara percuma terutamanya daripada orang yang tidak dikenali.

Menterinya, Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata, ia dibimbangi mengandungi kandungan bahan asing  seperti dadah yang boleh mengakibatkan keadaan tidak keruan keatas peminumnya.

Subramaniam berkata, pihaknya menerima dua lagi laporan terbaru kejadian mangsa diserang gejala seperti sawan selepas meminum kopi campuran yang diberikan individu tidak dikenali.

Susulan  kejadian itu, beliau berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan pengedaran kopi yang dicampur bahan asing disyaki dadah itu  didalangi satu sindiket yang kini sedang bergerak aktif khususnya di Pulau Pinang.

“Seperti dimaklumkan kami dan pihak polis, kami cukup percaya ada bahan kimia psiko-aktif yang dimasukkan ke dalam kopi pracampuran, maka kami ingin polis menyiasat bagaimana bahan kimia ini yang seakan dadah berjaya dicampurkan, kami juga sedang menyiasat kilang terbabit,” katanya di sini hari ini.

Malah, tambah beliau, pihaknya turut mendapat maklumat bahawa kopi berperisa  durian tersebut  dibekalkan kepada ejen-ejen tertentu di negeri itu untuk diagihkan kepada orang ramai.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan Pusat Terapi Holistik di Georgetown pada Ahad.

Minggu lalu, seramai lima individu termasuk dua pengawal keselamatan warga Nepal dimasukkan ke Hospital Pulau Pinang (HPP) akibat diserang gejala seperti sawan dan letih teruk selepas meminum kopi berperisa durian yang diberikan individu tidak dikenali.

Sila klik di sini untuk bacaan lanjut.

Comments