Home Tempatan Kek Halal: McDonald’s Mohon Maaf, Polisi Tetap Diteruskan

Kek Halal: McDonald’s Mohon Maaf, Polisi Tetap Diteruskan

SHARE
PETALING JAYA: McDonald’s Malaysia membuat permohonan maaf di atas salah faham berhubung notis mengenai kek hari jadi yang perlu mendapat pensijilan halal.Bagaimanapun, rangkaian makanan segera itu berkata, ia akan tetap meneruskan polisi tersebut kerana ia perlu memastikan produk yang digunakan di restorannya mendapat pensijilan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).”Sebagai syarikat yang memberi perkhidmatan kepada rakyat Malaysia, kami tidak pernah berniat untuk mendikriminasi sesiapa. Di McD, kami sentiasa mengamalkan polisi ‘makanan luar tidak dibenarkan’, tetapi membuat pengecualian bagi kek hari jadi kerana ia adalah penting untuk sambutan majlis istimewa.”Bagaimanapun, bagi mengekalkan status halal kami, kami perlu memastikan kesemua produk yang digunakan di restoran kami mendapat pensijilan halal yang ditetapkan Jakim,” menurut McDonald’s dalam satu kenyataan di halaman Facebook pada Sabtu.

Menurut syarikat itu, ia menghargai pandangan dan pendapat semua rakyat Malaysia, yang kebanyakannya berang terhadap notis berkenaan.

“Kami berterima kasih kepada semua rakyat Malaysia yang memberikan pandangan dan pendapat mereka. Apa yang lebih penting, kami menghargai di atas keprihatinan anda dengan berkongsi pandangan bersama kami, dan kami akan terus menambah baik bagi menjadikan McDonald’s sebagai tempat yang sememangnya untuk semua rakyat Malaysia,” tambahnya.

Khamis lalu, McDonald’s mengeluarkan kenyataan bahawa ia membuat pengecualian terhadap polisi ‘makanan luar tidak dibenarkan’, merujuk kepada kek hari jadi yang dibawa pelanggan.

Bagaimanapun, ia termasuk pemberitahuan bahawa kek hari jadi itu perlu mendapat pensijilan halal bagi memenuhi keperluan status halal di rangkaian makanan segera berkenaan.

mStar

Comments