Home Tempatan Kalau Tak Nak Ikut Undang-Undang Sila Tinggal Di Negara Sendiri-Peguam

Kalau Tak Nak Ikut Undang-Undang Sila Tinggal Di Negara Sendiri-Peguam

SHARE

KUALA LUMPUR: Hak untuk tidak mengikut Perundangan Syariah Negara atau Institusi Islam yang dikatakan oleh sesetengah tokoh seperti Siti Kasim dan Haris Ibrahim dalam sebuah forum baru-baru ini boleh dilakukan tetapi bukan di negara ini. Mereka perlu berusaha lebih keras untuk mencari dan membina negara mereka sendiri, kata Peguam Mohamed Hanif Khatri Abdulla.

Menurutnya, tanpa merujuk secara khusus kepada mana-mana individu, setiap orang Islam adalah tertakluk kepada hukum syarak.

“Jadi dari segi pentadbiran negara selagi penyelarasan dan pentadbiran hukum syarak itu sendiri mematuhi hukum syarak maka mana-mana individu yang melanggar hukum-hukum syarak yang boleh dihukum di bawah Islam, kita (orang Islam) adalah  tertakluk kepada perbicaraan ataupun sistem pendakwaan dan hukuman di bawah Islam,”katanya.

Beliau berkata, perkara itu tidak menghalang kita daripada tampil ke hadapan Mahkamah Syariah dan cuba menampilkan apa-apa pembelaan yang kita percaya kita ada termasuk perkara atau kelakuan yang kita di tuduh itu.

“Kalau kita percaya perkara itu tidak bersalah maka kita berhak untuk menampilkan segala bukti dan juga nas ataupun hukum-hukum Islam melalui kandungan mana-mana ayat atau surah di dalam Al-Quran, Hadis mahupun Ijmak Ulama,” katanya.

Mohamed Hanif berkata, Mahkamah Syariah pula wajib mendengar dan kemudian baru mahkamah membuat keputusan samada nas dan  perkara berkaitan yang ditampilkan itu adalah berjaya untuk menjadi pembelaan kepada kita atau tidak.

“Maksudnya sebagai Islam, contohnya jika seseorang itu syahadah Islamnya lengkap dengan mengakui bahawa Allah itu Esa dan Muhammad itu Rasul terakhir tetapi di dalam pembelajarannya dan di dalam pemahaman serta di dalam otaknya, dia merasakan puasa itu tidak wajib kemudian dia ditangkap sebab makan di khalayak ramai. Pada masa itu dia perlu hadir di hadapan Mahkamah Syariah disebabkan hukum Islam itu tertakluk dan digunakan kepada dia.”

“Kemudian ketika di mahkamah kalau dia rasa kita semua salah termasuk kita gunakan nas yang salah ataupun dia mendakwa ada nas yang menunjukkan puasa itu tidak wajib jadi dia berhak untuk tampilkan nas dan ayat atau hadis yang dikatakan itu bagi membela diri,” katanya.

Menurut beliau, maka setelah itu biarlah mahkamah yang membuat keputusan samada perkara yang didakwa itu adalah betul ataupun salah mahupun sesat.

“Maksud saya kita tidak boleh katakan ini bukan Islam cara awak, ini Islam cara saya atau Islam cara mazhab itu dan mazhab ini,” katanya.

Beliau berkata, pandangan itu hendaklah ditapis di mahkamah dan mahkamahlah yang akan membuat keputusan dalam keadaan tersebut samada ada orang itu bersalah ataupun tidak bergantung kepada kehakiman Islam itu sendiri.

“Tidak timbul isu samada mereka ada hak sebagai individu dan berhak mengikut Islam acuan mereka sendiri, mereka perlu buktikan dengan selengkap-lengkapnya di mahkamah terlebih dahulu sebelum membuat pengumuman di khalayak,”katanya.

Hanif berkata, sememangnya Perlembagaan telah menetapkan bahawa setiap orang Islam adalah tertakluk kepada undang-undang dan hukum Islam itu di bawah Perlembagaan dan juga sebagai orang Islam Perkara 3 telah menyatakan bahawa Islam adalah Agama Persekutuan.

Menurutnya, perkara itu telahpun ditakrifkan di dalam kes kalimah “Allah” di Mahkamah Rayuan di mana mahkamah telah menyatakan bahawa tanggungjawab setiap  agensi kerajaan untuk menentukan undang-undang Islam dan dibenarkan untuk digunapakai terhadap orang Islam. Kalau orang Islam itu merasakan bahawa dia tidak bersalah terhadap mana-mana tindakan yang diambil terhadapnya maka dia juga masih tertakluk kepada undang-undang Islam.

Beliau berkata, itu sudah ditentukan di bawah Perkara 74, isu-isu Islam di bawah negeri dan negeri di bawah enakmen dan isu-isu enakmen terkandung undang-undang Islam.

“Jadi kita sebagai umat Islam, bagi tafsiran saya kepada Perlembagaan, kita tetap tertakluk kepada dua set undang-undang iaitu sebagai rakyat Malaysia kita tertakluk kepada Perlembagaan Persekutuan dan sebagai orang Islam kita tertakluk kepada hukum-hakam Islam yang telah disahtarafkan melalui Perlembagaan,” katanya.

Comments