Home Tempatan Jangan biarkan ekstrimis Hindu subur di Malaysia – Firdaus Wong

Jangan biarkan ekstrimis Hindu subur di Malaysia – Firdaus Wong

SHARE

KUALA LUMPUR: Keganasan ‘ekstrimis’ Hindu di India seperti seolah-olah ingin diimport masuk ke dalam Malaysia oleh segelintir individu dan kumpulan apabila kita melihat cara mereka mengkritik dan masuk campur dalam urusan Islam di Malaysia, kata anak murid Dr Zakir Naik, Firdaus Wong Wai Hung.

Menurutnya, pihak kerajaan diharap dapat mengambil tindakan keras sebagaimana mereka cenderung kepada ISIS yang sememangnya pengganas.

Firdaus Wong berkata, dia berharap sahabat yang belum muslim jangan tersilap. Kami tidak menyerang anda apabila kami mengkritik Hindraf dan konco-konconya yang masuk campur dalam urusan Islam serta menghina Islam sebagaimana kami, sebagai muslim tidak merasakan anda menyerang Islam hanya kerana anda mengkritik orang Islam berdasarkan fakta.

Beliau berkata, Hindraf tidak mewakili agama Hindu. Maka, pelampau dan ektrimis daripada agama lain juga tidak mewakili agama mereka.

Menurutnya, semua orang perlu sama-sama menolak ektrimis dari mana-mana agama dan kita mesti lebih rasional, bukan emosional.

“Jangan biarkan ekstrimis Hindu ini subur di Malaysia,” katanya.

Firdaus menambah, setiap kali berlaku serangan pengganas yang melibatkan umat Islam, maka umat Islam sering terpaksa menyatakan dan membuat penafian bahawa mereka tiada kaitan dengan semua pengganas itu.

“Pemimpin dan umat Islam dari seluruh dunia akan bangkit mengkritik,” katanya.

Kata Firdaus lagi, dia terfikir, di mana pula suara-suara organisasi Hindu seperti Hindraf dan Hindu Sangam apabila kes seperti ini berlaku.

“Tidakkah mahu NGO-NGO Hindu ini mengkritik besar-besaran sikap ekstrimis dan pengganas saudara-saudara mereka yang membunuh manusia kerana haiwan bernama lembu di India itu?”

“Bayangkan, hanya kerana lembu, ekstrimis Hindu sanggup membunuh Muslim di India. Tidakkah itu tindakan seorang pengganas?” tambah Firdaus.

Comments