Home Tempatan Hak bertudung perlu diperjuangkan

Hak bertudung perlu diperjuangkan

SHARE
Gambar Hiasan

Hampir 20 tahun lalu, salah faham masyarakat dunia terhadap Islam dan wanita Muslim sesuatu yang lumrah. Penulis masih ingat soalan kerap ditanya ketika menghadiri persidangan perubatan di Barat; apakah yang dipakai di atas kepala, kenapa memakainya dan tidakkah ia mengganggu kerjaya? Soalan itu sentiasa digunakan dengan jawapan memperkenalkan diri sebagai Muslim dan fakta penulis doktor perubatan, berinteraksi menggunakan istilah perubatan sama seperti mereka, secara automatik menjawab soalan terakhir di atas.


7 Tuntutan Kedaulatan Islam

Namun, tragedi pengeboman Bali pada 2002 yang mengorbankan 202 orang kebanyakannya pelancong asing dan tragedi 11 September 2001 mendatangkan dilema kepada penulis apabila ke luar negara. Antara nasihat diberikan ketika itu agar berhati-hati memilih pakaian dan tudung dari segi saiz dan warna.

Bagi suami penulis yang menemani tidak mempunyai masalah lantaran dapat mengubah penampilan dengan mencukur janggut, simbol dikaitkan lelaki Muslim. Namun, bagi wanita, menanggalkan tudung bukan pilihan. Ekspresi hak wanita Muslim untuk berhijab yang diyakini sebagai kewajipan agama, menjadi masalah utama ketika itu.

Untuk berita penuh sila klik di sini

Berita Harian

Comments