Home Tempatan Bersegera rebut anugerah Ramadan

Bersegera rebut anugerah Ramadan

SHARE

TANPA disedari hari-hari Ramadan berlalu begitu pantas. Jika ketibaan Ramadan tidak dipedulikan, boleh jadi sekali lagi golongan yang lalai dan lengah termasuk dalam kalangan mereka yang rugi kerana gagal beroleh ganjaran berlipat kali ganda yang ditawarkan pada bulan ini. Boleh jadi golongan inilah juga yang gagal beroleh ganjaran takwa yang menjadi perisai untuk mengharungi bulan-bulan berikutnya dalam lingkungan rahmat dan keredaan-Nya.

Bagi mengelak rugi dan sekali lagi terlepas peluang keemasan yang kini terbentang di hadapan mata, masyarakat Islam diajak mengisi Ramadan dengan aktiviti ibadah dan bermanfaat.

Dalam masa sama berusaha sedaya upaya untuk berpuasa de­ngan sempurna sebagaimana diperintahkan. Ini dapat dilakukan dengan berpuasa dalam erti kata yang sebenar bukan sekadar tidak makan dan minum di siang hari.

Untuk itu tingkatan puasa khusus perlu diusahakan selain menjaga seluruh pancaindera daripada berbuat nista. Malah aurat perlu dijaga, kewajipan solat lima waktu perlu dipenuhi selain menjaga diri daripada melakukan perkara mazmumah. Ini penting bagi melayakkan seseorang memperoleh ganjaran puasa yang sempurna setelah bersusah payah melakukannya.

Untuk berita penuh sila klik di sini

UTUSAN ONLINE

Comments