Home Tempatan Bahasa Melayu mampu jadi penyampai ilmu Sains, Matematik

Bahasa Melayu mampu jadi penyampai ilmu Sains, Matematik

SHARE
KHALID (kiri) menyerahkan cenderahati kepada Abdul Adzis sambil diperhatikan Mohd Yusof selepas Ceramah Umum Jawatankuasa Tetap Bahasa Melayu: Keberterimaan Istilah Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu di IPG Kampus Pulau Pinang, Georgetown, baru-baru ini. - Foto Zuhainy Zulkifli

GEORGETOWN : Persoalan kesesuaian bahasa Melayu untuk digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran (PdP) Sains serta Matematik tidak sepatutnya timbul.

Pengarah Institut Islam Hadhari, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Datuk Dr Mohd Yusof Othman, berkata mata pelajaran terbabit adalah berkonsepkan pemahaman.

Katanya, ia lebih kepada cara melahirkan insan yang gemar berfikir daripada individu yang suka menggunakan medium teknologi.

“Tiada sebarang kajian pun yang menegaskan bahasa Melayu tidak mampu digunakan dalam dua subjek itu,” katanya pada Ceramah Umum Jawatankuasa Tetap Bahasa Melayu: Keberterimaan Istilah Sains dan Matematik dalam bahasa Melayu di Institut Perguruan Guru (IPG) Kampus Pulau Pinang, di sini.

Untuk berita penuh sila klik di sini

Berita Harian

Comments