Home Antarabangsa 50 Rakyat Palestin Cedera Ditembak Rejim Zionis

50 Rakyat Palestin Cedera Ditembak Rejim Zionis

SHARE

GAZA, 11 Rabiulakhir 1439H, Sabtu – Kira-kira 50 rakyat Palestin cedera selepas terkena tembakan askar rejim Zionis ketika tunjuk perasaan membantah langkah Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, mengisytiharkan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel, di Semenanjung Gaza, semalam.

Jurucakap Kementerian Kesihatan Palestin, Dr Ashraf Al-Qudra mengesahkan setakat ini, 50 rakyat Palestin cedera terkena tembakan peluru hidup dan peluru getah, manakala lebih 120 lagi mengalami kesan akibat gas pemedih mata.

Tunjuk perasaan berterusan di sempadan Gaza-Israel, semalam, dengan ambulans berulang-alik membawa mereka yang cedera ke hospital.

Sejak Trump membuat perisytiharan itu pada 6 Disember lalu, lebih 600 rakyat Palestin yang terbabit dalam tunjuk perasaan ditangkap oleh rejim Zionis.

Sementara itu, pesawat dan kereta kebal rejim Zionis mengebom beberapa sasaran di Semenanjung Gaza sebagai membalas serangan roket yang menyasarkan selatan Israel, semalam.

Penduduk berkata, pesawat dan kereta kebal Israel menembak sekurang-kurangnya enam peluru berpandu ke arah Semenanjung Gaza.

Terdahulu, pejuang Palestin dilaporkan menembak tiga roket ke selatan Israel, namun dua daripadanya dipintas sistem pertahanan rejim Tel Aviv.

Sila klik di sini untuk bacaan lanjut.

Comments